Eclectisch hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand

Beschrijving

Op beide hoeken van de Bouwmeesters- met de Plaatsnijdersstraat staan fraaie, half vrijstaande eclectische herenhuizen in ommuurde tuin, als elkaars pendant fungerend. Een opvallende situatie op het Zuid, waar de meeste hoekpercelen met neoclassicistische complexen werden bebouwd.

Het gaat om de woningen in de Plaatsnijdersstraat 5 en Bouwmeestersstraat 1. De woning op nummer 5 werd gebouwd rond 1901 voor rekening van Dumonchaux. Het ontwerp werd getekend door Cols &Defever, een architectenbureau dat vooral zijn sporen heeft verdiend met zijn opvallende, eclectische en art-nouveaugetinte panden in de wijk Zurenborg. De herenwoning die hier is gebouwd werd eveneens in een eclectische, versierde bouwstijl opgevat.

De herenwoning is ingeplant op een hoekperceel, met voorgevel in de Plaatsnijdersstraat en verzorgd uitgewerkte zijgevel in de Bouwmeestersstraat, daar uitgevend op een ommuurde koer. Rood bakstenen tuinmuur met hardstenen plint en afdekplaten, waarboven hoog smeedijzeren hekwerk.

Rode baksteenbouw van drie bouwlagen op hoog souterrain onder leien zadeldak met dakschild. De hoge kelderverdieping is als sokkel uitgewerkt: bekleed met een hardstenen plint, met betraliede keldervensters doorbroken. De rode bakstenen lijstgevels zijn horizontaal geritmeerd door hardstenen banden en doorlopende onderdorpels; onder de houten kroonlijst en tussen eerste en tweede bouwlaag, een fries met geel-rood dambordpatroon. Rijkelijk gebruik van natuursteen voor speklagen, frontons, sluitstenen boven de muuropeningen en het accentueren van de centrale travee in de voorgevel met balkon en frontons op pilasters die de centrale vensters versieren.

De afwisseling van vensteropeningen zorgt voor een levendige gevel, met korfbogige muuropeningen op de begane grond, rechthoekige onder natuurstenen latei op de eerste en segmentbogige op de tweede verdieping. Het schrijnwerk van vensters en deur is bewaard.

Speels uitgewerkte zijgevel, waarop de lijsten en friezen doorlopen en met pilasters en bogen die de brede blinde gevel indelen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 514.