Twee burgerhuizen in beaux-artsstijl

Beschrijving

Dit samenstel van twee woningen in beaux-artsstijl werd gebouwd in opdracht van juffrouw C.J.M. Fillet naar ontwerp van bouwmeesrer Alfred Defever. De stijl van deze huizen sluit aan bij het type woningen dat Defever voor de Eerste Wereldoorlog met zijn vroegere vennoot August Cols realiseerde; nummer 17 lijkt tevens sterk op de woning die Defever in 1914 ontwierp voor R. van de Vorst op de Jan Van Rijswijcklaan 58.

De twee woningen van drie bouwlagen onder zadeldaken hebben dezelfde afmetingen, maar kregen een andere gevelindeling. Beide woningen vallen op door het natuurstenen parement, wat voor een rijke, statige uitstraling zorgt. De lijstgevels zijn afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen en door een hardstenen plint met betraliede keldervensters. Nummer 15 telt drie gelijke traveeën, met een licht accent op de centrale travee door een deurvenster met balkon en iets rijkere omlijsting dan de andere bovenvensters. Regelmatig geplaatste muuropeningen, op de begane grond rechthoekig, op de verdiepingen segmentbogig en met fraaie waterlijsten. Bij nummer 17 legt de compositie de klemtoon op het brede venstertravee door een driezijdige erker met bekronend balkon. De begane grond is ingedeeld zoals bij nummer 15, met een deur en twee vensteropeningen. De omlijstingen van de bovenvensters zijn eveneens bij beide woningen dezelfde. Het fraaie schrijnwerk van deze woningen werd gaaf bewaard.

Beide plattegronden kregen dezelfde klassieke typologie van de burgerwoning, met een suite van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis op de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1920 # 10391.