Neoclassicistisch hoekensemble

Beschrijving

Het neoclassicistische complex op de hoek van de Verbond- en de Welvaartstraat werd gebouwd rond 1877 op initiatief van J.B. De Pooter en L. De Bon. De Pooter was sinds de verkaveling van het Zuid in 1875 zeer actief in dit stadsdeel als aannemer. Hij werkte daarbij doorgaans met summiere typeplannen waarmee hij reeksbouw realiseerde. L. De Bon was ook opdrachtgever van het hoekpand op de hoek van de Verbond- met de Tolstraat.

Het gaat om een complex van vier panden, met op de hoek een meergezinswoning met handelsgelijkvloers, en aansluitend drie identieke burgerhuizen op verhoogde begane grond. Hoekpand van drie en een halve bouwlagen onder platte bedaking en drie traveeën in de Welvaartstraat, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën in de Verbondstraat. Eenvoudige, vlakke lijstgevels geritmeerd door houten gootlijst en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, deels blind onder meer op de hoek. De aansluitende burgerhuizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn opgebouwd en afgewerkt volgens de eind-19de-eeuwse standaarden en zijn daarmee een typevoorbeeld van de architectuur op het Zuid. Houten kroonlijst, hardstenen plint met betraliede keldervensters, rechthoekige muuropeningen die op de verdieping in een omlijsting met entablement zijn gevat, doorlopende onderdorpels, centraal balkon met ijzeren leuning. Schrijnwerk vervangen; garage in souterrain van nummer 41.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 1082.