erfgoedobject

Schoolgebouw

bouwkundig element
ID
209098
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209098

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Een opmerkelijk gebouw in de Verbondstraat is het schoolgebouw dat rond 1884 werd gerealiseerd naar ontwerp van architect F. Baeckelmans als onderdeel van het Instituut Onze-Lieve-Vrouw. Deze katholieke school heeft een opvallend neogotisch hoofdgebouw op het aansluitende perceel op de Amerikalei 38.

Het Instituut Onze-Lieve-Vrouw is gesticht rond 1884-85 door de congregatie van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw. In het kader van de scholenstrijd die in die tijd woedde in België, spoorde pater Petit s.j. graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck aan om bij te dragen tot de oprichting van een katholieke school in het liberale Antwerpen. De graaf kocht een terrein van circa 3000 m² op de gronden van het nieuwe Zuid, tussen de Amerikalei en de Verbondstraat. Hij gaf in 1883 de opdracht aan architect Frans Baeckelmans om er een opvoedingshuis te bouwen en financierde de oprichting van de gebouwen.

Het scholencomplex behelst het neogotische hoofdgebouw aan de Amerikalei, afgewerkt in 1885, en een achterliggend gebouw bestemd voor het gratis onderricht van arme kinderen in de Verbondstraat. Het kosteloze onderwijs aan behoeftige kinderen behoorde tot de doelstellingen van de congregatie. Naast de kosteloze school mochten ook klassen geopend worden voor meer gegoede kinderen, als bron van inkomsten. De tegenstelling tussen het elitaire onderwijs in de gebouwen aan de Amerikalei en het kosteloze onderwijs in de Verbondstraat uitte zich op vele gebieden. Vooreerst is er het contrast tussen de sterk versierde neogotische architectuur van het hoofdgebouw en de eenvoudiger schoolgebouwen in de Verbondstraat, volledig van elkaar gescheiden door een bakstenen muur. In de Verbondstraat werd onderricht gegeven in het Nederlands, in de Amerikalei gebeurde dat in het Frans. Sinds 1997 is in de gebouwen in de Verbondstraat de Da Vinci International School gevestigd.

De voormalige school voor kosteloos onderwijs is een gebouw van zeven traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak. Het gebouw heeft een lijstgevel met een rood bakstenen parement in een zeer verzorgde neotraditionele stijl. De lijstgevel heeft een hardstenen plint en is afgezoomd met een houten kroonlijst versierd met gekartelde rand en met een overhoekse tandfries. Ritmering door hardstenen kordon en natuurstenen, doorlopende vensterdorpels. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen dorpels en met siermetselwerk opgevulde boogvelden. De lage zolderverdieping is verlicht door kleine gekoppelde rondboogvensterts. De gevel is verder versierd met fraaie smeedijzeren muurankers en diamantkoppen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 185.
 • PECKSTADT K., 1985: 100 jaar Instituut Onze-Lieve-Vrouw te Antwerpen, 1885-1985, Antwerpen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Instituut Onze-Lieve-Vrouw

 • Is deel van
  Verbondstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209098 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.