erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209099   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209099

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sobere neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1897 naar ontwerp van Emile Wauters voor Camille Van Santen. Ook de naastgelegen woningen op nummers 83-87 werden voor deze opdrachtgever gebouwd.

De woning is een typevoorbeeld van de gangbare architectuur op het Zuid, zijnde een enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en beschilderde gevel. De gevel heeft de standaard eind-19de-eeuwse opbouw en afwerking: houten kroonlijst op modillons en met tandfries, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatiebossage op begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in een omlijsting met oren zijn gevat, accent op de centrale travee door een balkon met zeer fijne ijzeren leuning en een entablement boven het deurvenster. Stucwerk en schrijnwerk zijn gaaf bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 366.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209099 (Geraadpleegd op 04-06-2020)