Herenhuis

Beschrijving

Recent gereconstrueerd herenhuis van 1755, oorspronkelijk met twee bouwlagen van zeven traveeën onder mansardedak (leien); met bepleisterde voorgevel met rondboogdeur en koetspoort. Heden volledig nieuw gebouw met gelijkaardige voorgevel doch drie bouwlagen en parement van Franse steen op een plint van grote hardsteenblokken. Vlakke gevel geritmeerd door rechthoekige vensters gevat in doorlopende platte banden. De drie middentraveeën lopen hoger op en zijn bekroond door een hoofdgestel op afgevlakte hoekconsoles en driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Spiegelboogvormige arduinen deuromlijsting, heden in de zesde maar oorspronkelijk in de vijfde travee, met kwarthol beloop op neuten, met imposten en sluitsteen met schelpmotief; gelijkaardige versiering in de zwikken. Ingeschreven rondboogdeur met houten tussendorpel en gesmeed ijzeren waaier.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 232, nummer 14.