Drie neoclassicistische meergezinswoningen

Beschrijving

Ensemble van drie neoclassicistische meergezinswoningen, gebouwd rond 1898 in opdracht van Camille Van Santen. Een eerste bouwaanvraag dateert van 1898 en betreft de woningen op nummers 83 en 85. Deze aanvraag wordt ingediend door E. Van Santen in naam van Camille Van Santen. Een jaar later dient architect Emile Wauters een bouwdossier in voor de woning rechts hiervan, op nummer 87. Ook de woning op nummer 81 is een ontwerp van Emile Wauters voor Camille Van Santen.

De twee woningen op nummers 83 en 85 zijn identiek, spiegelend opgebouwd en tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels hebben de typische eind-19de-eeuwse opbouw en afwerking: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, imitatiebossage op de begane grond, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, accent op centrale travee door twee balkons met ijzeren leuningen.

De woning op nummer 87 is iets hoger en telt maar twee traveeën, maar heeft dezelfde detaillering als de andere woningen waardoor ze een samenstel vormen. De woning heeft de typische enkelhuisopbouw van een smalle deur- en een brede venstertravee op souterrain. Daarbij zit de deur op straatniveau en wordt het venster boven de verhoogde begane grond geplaatst. Door de inbreng van een garage ging deze indeling verloren. De deur is geaccentueerd door een zware natuurstenen omlijsting in neorenaissancestijl, met een entablement en vierkant bovenlicht dat met voluten en driehoekig fronton is versierd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 537 (83-85), 1899 # 435 (87).