Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee identieke, spiegelende eclectische burgerhuizen, gebouwd rond 1904 naar ontwerp van architecten J.B. Vereecken en zoon in opdracht van Ad. Ide-De Wilde. Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain onder platte daken met een typische, eigentijds opgebouwde en afgewerkte lijstgevel: geel bakstenen parement, smalle deur- en brede venstertravee, onregelmatig geplaatste muuropeningen met verschillende vormen en afwerkingen. De gevel is verder klassiek afgelijnd door de houten kroonlijst op klossen, de hardstenen plint met groot getoogd keldervenster en de kordons. Alle muuropeningen zijn in een natuurstenen omlijsting gevat, met nadruk op het brede korfbogige venster op de eerste verdieping dat met een rijk entablement is bekroond. De andere bovenvensters zijn smalle vensters met een natuurstenen versierde waterlijst. Op de verhoogde begane grond een rechthoekige vensteropening in vlakke omlijsting. De deuropening is in een neorenaissance natuurstenen omlijsting gevat, met een smaller bovenlicht dat het driehoekige fronton doorbreekt. Het schrijnwerk van nummer 97 is gaaf bewaard en wordt gekenmerkt door de kleine houten roedeverdeling in de bovenlichten. Conventioneel ingedeelde woningen, met achter elkaar liggende woon- en eetkamer bereikbaar via gang en traphal; op de etages slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 379.