Drie winkelhuizen met houten puien

Beschrijving

Drie naast elkaar gelegen woon- en winkelhuizen gebouwd rond 1899 en gekenmerkt door een fraaie houten winkelpui op de begane grond. Het pand op nummer 102 werd ontworpen door architect Albert Arnou in opdracht van J. Van Hooydonck. Nummer 104 is een ontwerp van architect E. Horckmans voor juffrouw J. Van Liebergen. Het smalle winkelhuis op nummer 106 werd gebouwd in opdracht van J.J. Huygens.

Het gaat om winkelpanden van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedaken met dakvensters. De lijstgevels zijn klassiek afgewerkt: bepleisterd en witgeschilderd, imitatievoegen, afgelijnd met houten kroonlijst op klossen en met tandfries, geritmeerd door kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste muuropeningen.

Nummer 102 is gaaf bewaard, met een fraaie houten winkelpui met centrale winkeldeur geflankeerd door twee etalagevensters en links de toegangsdeur tot de bovenliggende appartementen. Het houtwerk is fijn vormgegeven, met gedeelde bovenlichten. Op de puilijst rust een gevelbrede ijzeren balkonleuning die gaaf bewaard is; de centrale travee is geaccentueerd door een balkon op de bovenverdieping en een dakvenster met driehoekig balkon. De muuropeningen op de verdiepingen zijn segmentbogig.

Nummer 104 heeft eveneens een authentieke houten neorenaissance winkelpui, met een brede toegangsdeur links, met achterliggende gang met doorgang naar winkel en trappenhuis voor bovenliggende appartementen. In de rechtertravee een breed etalagevenster, samen met de deur onder een brede puilijst gevat. Op de verdiepingen is de centrale travee uitgewerkt als risaliet, met gebogen fronton op tweede bouwlaag. Palmettenfries onder kroonlijst.

Nummer 106, twee traveeën tellende, had onder een brede puilijst met balkon een centraal winkelvenster geflankeerd door winkeldeur aan de ene en deur naar de appartementen aan de andere kant; enkel de rechter deur en de puilijst is hiervan bewaard; ook de balkonleuning is vervangen.