erfgoedobject

Neoclassicistisch samenstel

bouwkundig element
ID: 209117   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische samenstel van drie meergezinswoningen werd rond 1899 gebouwd naar ontwerp van Florent Verbraeken voor rekening van V. Govaerts. Aan de achterzijde van het perceel, in de Lambermontstraat 23-25, werden een magazijn en werkhuis gebouwd met eclectische, bakstenen lijstgevels. Werkhuis en magazijn werden aangepast; de woningen in de Vrijheidstaat zijn gaaf bewaard en vormen als ensemble een zeer goed voorbeeld van de standaardbebouwing op het Zuid.

Typisch is de groepering van drie neoclassicistische woningen in een reeks, waarbij de centrale woning iets hoger en iets rijker afgewerkt is. Florent Verbraeken, één van de meest productieve architecten op het Zuid, bouwde talrijke voorbeelden van dit soort ensembles, zowel in neoclassicistische als in eclectische bouwstijl. Telkens krijgen de woningen van Verbraeken een eenvoudige, maar verzorgde afwerking.

Drie woningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met de typische eind-19de-eeuwse opbouw en afwerking: houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op begane grond. De centrale woning is iets rijker uitgewerkt, met een fraaie houten erker in de centrale travee, een driehoekig fronton, fijn stucwerk in de panelen onder de kroonlijst. De twee identieke, flankerende woningen zijn soberder uitgewerkt, met balkon en borstweringen met balustrades op de tweede bouwlaag en versierde sluitstenen op de verdiepingen. Schrijnwerk grotendeels vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 1034.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch samenstel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209117 (Geraadpleegd op 04-07-2020)