erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209119   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1884 gebouwd voor rekening van landmeter Arthur Cloots-Simonis, samen met de oorspronkelijk identieke, spiegelende woning op nummer 35, nu echter met gewijzigd parement.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak en heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rijke neoclassicistische aankleding. Standaard opbouw met houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint met voetenschraper, kordons, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen. De centrale travee is geaccentueerd met imitatievoegen, een fraai balkon op zware consoles op de eerste verdieping met een deurvenster met grote sluitsteen en bekroond door een gebogen fronton op consoles. Het parement van de begane grond werd met imitatiebossage afgewerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 837.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209119 (Geraadpleegd op 09-07-2020)