Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dit neoclassicistische samenstel van twee burgerhuizen werd rond 1884 gebouwd voor eigen rekening van aannemer, metser en timmerman L.J. Alexander. Alexander is een zeer typische investeerder op het Zuid, die met kleine samenstellen van twee of drie burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen en een verzorgde, maar standaard gevelafwerking, de wijk volbouwde met opbrengstwoningen voor directe doorverkoop of verhuur. Daarmee is dit samenstel een schoolvoorbeeld van de bebouwing die het Zuid typeert.

De woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met een witgeschilderde en bepleisterd parement tussen houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint met hoge, betraliede keldervensters. Indeling van de gevel met kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, accent op de centrale travee door balkons met fraaie ijzeren leuningen. Het eind-19de-eeuwse schrijnwerk is hier bewaard, met T-vensters en dubbele paneeldeuren met bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 91.