erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209133

Juridische gevolgen

Beschrijving

M. Vandyck ontwierp dit neoclassicistische burgerhuis in 1884 voor weduwe Van Sweevelt-Finck. Het is een typisch voorbeeld van de standaard neoclassicistische burgerwoning die het Zuid typeert.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Vaste elementen zijn de houten kroonlijst op klossen, de hardstenen plint met betraliede keldervensters, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in een omlijsting zijn gevat, accent op de centrale travee door een balkon. De rijk versierde vensteromlijstingen met entablementen en zeer grote sluitstukken en het aparte balkon met ijzeren leuning, voegen een originele toets toe aan het ontwerp. Het schrijnwerk is deels bewaard, met onder meer de dubbele paneeldeur en T-vensters op de verdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1001.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.