Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

In 1886 ontwierp architect Henri Thielens dit neoclassicistische herenhuis voor rekening van H. Broek. Op het haaks achterliggende perceel in de Verbondstraat 65 werd tegelijkertijd een opslagplaats in eclectische stijl gebouwd, die ondertussen werd gesloopt. Henri Thielens kennen we op het Zuid als de architect die een reeks modelwoningen ontwierp in de Brederodestraat in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers. Hij is dus goed op de hoogte van de vormvereisten die de Société vooropstelt voor nieuwe bebouwing op het Zuid.

Deze woning is groter en rijker afgewerkt dan de standaard neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën die de standaard bebouwing vormen op het Zuid. Het herenhuis telt vier traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met vier gaaf bewaarde, fraaie dakvensters. Boven de linker deurtravee een dakvensters met rond fronton en vleugelstukken, boven elke venster travee een oeil-de-boeuf.

De lijstgevel is bekroond met een houten kroonlijst op klossen en heeft een hardstenen plint. Doorlopende onderdorpels verdelen de gevel horizontaal. Verticaal accent door het deurrisaliet links. Brede rechthoekige deuropening in zware omlijsting met pilasters die een balkon waarop een erker rust op de bel-etage, bekroond door een balustrade. De vrij lage begane grond bevat de dienstvertrekken en had oorspronkelijk in de rechter travee een rechthoekige koetspoort, nu vervangen door een vensteropening. Rechthoekige vensters, op de bel-etage fantasierijk bekroond door gebogen frontons met topstuk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 600.