Neoclassicistisch burgerhuis uit 1883

Beschrijving

Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1883 ontworpen door architect Charles Dens in opdracht van P. Delgoffe. De woning valt op door de bekroning van de centrale travee met een dakvenster in de vorm van een serliana, geflankeerd door pilasters met vleugelstukken op natuurstenen consoles en bekroond met een vaasvormig topornament met wimpel. Tussen de consoles het bouwjaar "ANNO 1883". Door deze gevelbekroning en de verzorgde, gaaf bewaarde gevelafwerking, is deze woning een zeer mooi voorbeeld van de boven de standaarden uitstekende neoclassicistische burgerhuizen die het Zuid rijk zijn.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistische indeling en afwerking van de lijstgevel. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met houten kroonlijst en tandfries en hardstenen plint. Horizontaal accent door kordonlijsten, doorlopende onderdorpels en imitatievoegen op de begane grond. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen; op de eerste verdieping met oren, fries en vleugelstukken, op de bovenverdieping met oren en versierde sluitstukken. Centraal balkon met balustrade; de bovenvensters kregen ijzeren borstweringen. Het schrijnwerk van ramen en deur is bewaard. Het betreft T-vensters en een deur met betralied deurlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 889.