Modelwoningen ontworpen door Wijnand Janssens

Beschrijving

Deze twee woningen werden samen met het totaal verbouwde huis op nummer 64 gerealiseerd als modelwoningen voor de Société Anonyme du Sud d'Anvers. Dit samenstel werd ontworpen door de Brusselse architect Wijnand Janssens, architect en "directeur des travaux" van de Compagnie Immobilière de Belgique. Deze architect ontwierp in totaal vijf ensemble van drie woningen voor de Société Anonyme du Sud d'Anvers: twee in de Verbondstraat, één in de Geuzenstraat en twee in de Tolstraat. Het ensemble aan de oneven zijde van de Tolstraat (75-79) is vervangen door drie nieuwe appartementsgebouwen.

In 1878 nam de Société het initiatief om voor eigen rekening 51 burgerwoningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden.

De modelwoningen tellen telkens drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak, met telkens een iets grotere, bredere en meestal rijker versierde centrale woning. Ook in de Tolstraat is dat het geval, met een centrale woning van 6,5 meter breed, en twee flankerende huizen van 6 meter. Wijnand Janssens koos voor de beide ensembles die hij mocht ontwerpen in de Tolstraat een andere stijl, overeenkomstig de gangbare stijlafwisseling op het Zuid: de woningen aan even kant kregen een veelkleurige bakstenen gevelafwerking, de huizen aan de oneven straatzijde kregen neoclassicistisch, bepleisterd parement.

Nummer 66 was het centrale pand van dit ensemble, met links en rechts twee identieke woningen (68 en 64). Het middelste huis telt drie traveeën; bij de andere twee huizen is de bovengevel in twee traveeën ingedeeld. De drie huizen kregen een gelijkaardig parement, bestaande uit rode baksteen met natuurstenen speklagen; nummer 68 is ondertussen onterecht wit geschilderd. De woningen kregen een kroonlijst op klossen en hardstenen plinten met hoge betraliede keldervensters. Rechthoekige en segmentbogige muuropeningen worden afgewisseld, de centrale woning heeft twee balkons die de gevel symmetrisch indelen. De zijdelings huizen kregen op de verdiepingen gekoppelde vensters, geflankeerd door pilasters.

• PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 1081.