Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd ontworpen in 1881 door architect G. Matthyssens voor mevrouw Ferdinand Bastin.

Het is een woning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag op souterrain onder zadeldak. De lijstgevels heeft een hardstenen plint, een houten geprofileerde kroonlijst en een bepleisterd en geschilderd parement. Door de vlak behandelde, lagere bovenste bouwlaag, krijgt de gevel een apart, niet-standaard uitzicht.

De bouwlagen zijn door kordonlijsten van elkaar gescheiden. De twee eerste bouwlagen kregen imitatievoegen. Smalle rechthoekige muuropeningen zonder omlijsting. Accent op de centrale travee door het balkon met ijzeren leuning. Deels bewaard schrijnwerk, onder meer de voordeur met het bovenlicht met fijne roedeverdeling. Dit houtwerk dateert wellicht uit het begin van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1037.