erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209141

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1884 laat gerechtsdeurwaarder Henri Courboin zijn eigen woning ontwerpen door architect J. Vercaeren. Hij laat zijn initialen CH aanbrengen in een cartouche onder het bovenste balkon.

Het is een hoge, statige woning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain. De woning heeft een zadeldak, waar later een breed dakvenster is aan toegevoegd. De gevel heeft een verzorgde, strenge neoclassicistische indeling en afwerking, met een houten kroonlijst, een hardstenen plint met betraliede keldervensters en een bepleisterd en wit geschilderd parement. Lijsten, imitatievoegen en kordonlijsten leggen horizontale accenten; de risaliterend uitgewerkte centrale travee werkt verticaliserend.

Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in sobere omlijstingen. Fijn uitgewerkt ijzerwerk voor de borstweringen van de deurvensters op de bel-etage en voor de balkons op de verdiepingen. Deels bewaard houtwerk, onder meer de dubbele paneeldeur met bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 648.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.