erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209142

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1885 ontworpen door Ant. Van den Berghe-Le Roy voor rekening van Aug. Ernemans. Het is een woning die de typische kenmerken heeft van de eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerwoning op het Zuid. Dit type woningen vormt het handelsmerk van de aannemersfamilie Vanden Berghe waarvan Antoine deel uitmaakt. Zij bouwen talrijke woningen in de Tol- en de Welvaartstraat, vaak in reeksen van drie of vier.

Deze woning is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel (oorspronkelijk op klossen) en een hardstenen plint. Kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in eenvoudige omlijstingen, accent op de centrale travee door de plaatsing van twee balkons, één met een klassieke balustrade, de bovenste met een fijne ijzeren leuning. Het schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 137.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209142 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.