erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209149

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze ruime woning met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel, werd gebouwd in 1886 in opdracht van M. Dejonghe, wonende in het huis op nummer 7. In 1920 kreeg de oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel een nieuw parement naar ontwerp van Gustaaf Fierens, waarbij de indeling van de gevel niet werd gewijzigd. Deze wijziging ging gepaard met een verbouwing van het interieur in opdracht van de toenmalige eigenaar Louis Boumans.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met drie oeils-de-boeuf. De gecementeerde lijstgevel met houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint kreeg een verfijnde, sculpturale ornamentiek, overeenkomstig de stijl van Fierens. Kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met versierde sluitstukken. Accent op de rechter deurtravee met een rechthoekige voordeur met interbellum ijzerwerk, waarboven een balkon met ijzeren leuning. De deurtravee en de twee venstertraveeën zijn apart in een risaliet gevat. In de bovengevel is elke travee versierd met medaillons met bloemenkransen op de muurvelden tussen de vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 1249,1920 # 8425, 1920 # 9651.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.