Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd rond 1901 voor rekening van Henri Vermeulen (Edegem). Het is een sobere woning die de standaard opbouw en afwerking volgt van het neoclassicistische burgerhuis dat rond 1900 op het Zuid wordt gebouwd en dat het karakter van de wijk bepaalt. Het gaat om een woning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Klassieke elementen zijn de houten kroonlijst op klossen en modillons, de hardstenen plint, de imitatievoegen op de begane grond, de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen onder entablement of met versierde sluitsteen, het accent op de centrale travee met een balkon. De verzorgde stucversiering is goed bewaard, net als het eigentijdse schrijnwerk onder meer voordeur met hekwerk en glas in lood en guillotineramen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1620.