erfgoedobject

Twee gespiegelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 209155   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209155

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch samenstel van twee identieke, spiegelende burgerwoningen gebouwd rond 1900 voor rekening van F. Tys Van Linden. De woningen zijn een zeer goed voorbeeld van de basisbebouwing op het Zuid, bestaande uit neoclassicistische burgerhuizen van rond 1900, drie travee├źn en drie tot vier bouwlagen tellend, met verzorgde, maar conventioneel afgewerkte lijstgevel en heel vaak in samenstel van twee of drie woningen gerealiseerd.

Deze woningen tellen vier bouwlagen en zijn gevat onder een zadeldak en hebben een hoog souterrain. Klassieke opbouw en afwerking van de bepleisterde en geschilderde gevels: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen met oren en versierde sluitstenen zijn gevat, balkon met ijzeren leuning en balustrades op de eerste verdieping. Bij nummer 13 is de gevel donkergrijs geschilderd, echter alle authentieke elementen van stuc- en schrijnwerk bewarend, wat bij nummer 15 is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1396.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee gespiegelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209155 (Geraadpleegd op 29-05-2020)