erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verzorgd, gaaf bewaard eclectisch burgerhuis gebouwd rond 1903 voor rekening van Leon De Bruyn naar ontwerp van Paul Van Glabbeek. Het straatbeeld van de Karel Rogierstraat wordt bepaald door een afwisseling van witgeschilderde bepleisterde parementen met gevels die van een baksteenparement zijn voorzien.

Enkelhuis met een brede venster- en een smalle deurtravee en drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakvenster met gebogen fronton en oeil-de-boeuf. Lijstgevel met wit bakstenen parement dat verder van zeer verzorgde houten en natuurstenen sierelementen is voorzien. Houten kroonlijst op modillons in een fries, hardstenen plint met profileringen en panelen. Gebruik van natuursteen voor kordons, speklagen, omlijstingen van de muuropeningen en balustrade. Accent op de risaliterend uitgewerkte, brede venstertravee door het gekoppelde rondbogige drielicht in natuurstenen omlijsting op de begane grond, de fraaie houten erker op de eerste bouwlaag en het korfbogige deurvenster met ijzeren balustrade op de bovenverdieping. In de deurtravee rechthoekige muuropeningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 228.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.