erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 209158   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209158

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning met achterliggende bijgebouwen werd in 1900 ontworpen door M. Van Coillie voor bakker Aug. De Commines. De woning telde oorspronkelijk drie travee├źn en drie bouwlagen, maar werd later met een verdieping verhoogd. De bakstenen lijstgevel past uitstekend in het straatbeeld, dat bepaald wordt door de afwisseling van witte, neoclassicistische parementen met veelkleurige bakstenen gevels.

De rode bakstenen lijstgevel is eclectisch qua materiaalgebruik (gele bakstenen rollagen, natuurstenen ornamenten en speklagen), maar vrij klassiek van gevelopbouw. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons, regelmatig geplaatste getoogde en rechthoekige muuropeningen. Accent op de rechter poorttravee, uitgewerkt als risaliet en met balkon boven de poort. Historiserende ornamentiek zoals plantenslingers, noppen en diamantkoppen. Schrijnwerk van de poort is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1368.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209158 (Geraadpleegd op 05-08-2020)