Twee bijna identieke burgerwoningen in eclectische stijl

Beschrijving

Opvallend samenstel van twee bijna identieke, eclectische burgerwoningen. Ze werden gebouwd rond 1901 in opdracht van J. Smits-Wijns. De bouwaanvraag voor deze woningen vermeldt geen architect. Een bouwaanvraag van een paar maanden eerder echter, voor een huis "nevens nummer 35" aangevraagd door H. Krekel in opdracht van de heer Aendenboom, bevat bijna identieke, enkel in versieringsdetails verschillende geveltekeningen. We gaan er van uit dat Krekel in deze straat een ensemble van drie eclectische burgerhuizen realiseerde, waarvan nummer 33 ondertussen door nieuwbouw is vervangen.

Het gaat om burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedaken. De woningen hebben klassiek opgebouwde lijstgevels, met een expressieve aankleding bestaande uit een wit bakstenen parement met rijkelijk gebruik van natuursteen voor uit de neorenaissance geputte ornamenten: imitatiebossage op begane grond, balustrades, friezen, boogvelden en vensteromlijstingen met wortelmotieven, maskers, vazen, frontons, plantenslingers, medaillons. Tussen de verschillende bouwlagen zijn friezen verwerkt met kleurrijke tegeltjes met florale art-nouveaumotieven. De muuropeningen zijn regelmatig geplaatst; op de begane grond zijn ze segmentbogig en boven rechthoekig.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 2415 (29-31), 1901 # 2074 (naast 35).