Bakkerij en bakkerswinkel

Beschrijving

De rode bakstenen lijstgevels van deze twee samen horende panden vallen op tussen de doorgaans lichtere lijstgevels met bepleistering of witte/gele parementsteen in dit gedeelte van de Volkstraat. Deze meergezinswoningen met bakkerij en bakkerswinkel werden gebouwd in 1917 in opdracht van bakker Gust. Verheyden naar ontwerp van architect Rich. Somers. Het aannemersbedrijf G. Hargot & R. Somers waarvan de architect deel uitmaakte, voerde de werken uit. Net zoals de volledige huizenrij in de Volkstraat 1 tot 27 tussen de Geuzen- en de Scheldestraat, werden de eind-19de-eeuwse panden die hier stonden volledig door brand vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens of kort na de oorlog werd de hele rij heropgebouwd. Daarbij werd bij alle heropbouwpanden gekozen voor een totaal andere vormgeving dan de panden die er voordien stonden.

De panden zijn als ensemble geconcipieerd door hetzelfde materiaalgebruik en dezelfde vorm van vensteropeningen; de verhoudingen van beide panden zijn echter verschillend. Het linker pand, met op de begane grond de bakkerswinkel en appartementen op de verdiepingen, telt drie smalle traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak. Op de begane grond, rechts de winkelpui met centrale deur en afgeronde hoeken van de etalagevensters; links de rondbogige voordeur die leidt naar het trappenhuis voor de bovenliggende appartementen. Lijstgevel met houten kroonlijst op smalle modillons, steigergaten en een rood bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor accenten in de omlijsting van de vensteropeningen en voor de bekroning van de zijpilasters die boven de kroonlijst uitsteken. Op de tweede bouwlaag, een gevelbreed balkon met ijzeren leuning. Op de verdiepingen zijn korfbogige en rondbogige vensteropeningen met gaaf bewaarde eigentijdse opdeling van de bovenlichten.

In het rechter pand was de bakkerij gevestigd, zoals ook blijkt uit een opschrift op de latei in de brede poorttravee rechts. Het pand telt vijf bouwlagen en vier traveeën, en had op elke bouwlaag een groot magazijn, centraal met twee pijlers ondersteund en met een trap tegen de achtergevel met elkaar verbonden. Op het gelijkvloers zat vooraan een bureel en een kamer. In 1922 liet Gust. Verheyden de tweede en derde verdieping ombouwen tot appartementen naar ontwerp van architect Jan De Vroey. De gevels van de bakkerij zijn geaccentueerd door verticale, verdiepte muurvelden waartussen telkens een pilaster met bekroning die boven de kroonlijst uit steekt. De vensteropeningen op de verdiepingen zijn gelijkaardig als die van het bijhorende woonwinkelpand. Op de begane grond zaten oorspronkelijk een korfbogige poortdoorgang rechts en links drie rondboogvensters; deze laatste ondertussen vervangen door twee rondboogdeuren centraal en links een vensteropening.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1917 # 7148, 1922 # 14240.