Neoclassicistische meergezinswoning

Beschrijving

Deze grote neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1906 gebouwd voor de heer Muller naar ontwerp van architect Jan Van Weert. Dit begin-20ste-eeuwse type appartementsgebouw, met een zeer verzorgde, rijk versierde lijstgevel en twee voordeuren in de zijtraveeën waarvan er één uitgeeft op de woning op de eerste twee bouwlagen en de tweede leidt naar het trappenhuis naar appartementen op de bovenverdiepingen, komt op het Zuid meermaals voor op centrale, duurdere locaties, zoals bijvoorbeeld op de Lambermontplaats.

Het pand bestaat uit vijf bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak; de vijfde bouwlaag werd rond 1930 toegevoegd. De eerste twee bouwlagen vormen een woning, en de twee bovenste bouwlagen werden als appartementen ingericht. Benedenhuis en appartementen hebben aparte voordeuren en trappenhuizen, met links de deur naar de benedenwoning. Statige, zeer verzorgde bepleisterde in witgeschilderde lijstgevel met kroonlijst op klossen, hardstenen plint en ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond. De bovengevel is onregelmatig ingedeeld, door een bredere linker travee, geaccentueerd door een driezijdige erker en fraaie ijzeren balkonleuningen; balkons ook voor de andere vensters op de derde bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen versierd met bloemenslingers en voorzien van fraai eigentijds schrijnwerk met fijne roedeverdeling van de bovenlichten. Rijke gevelversiering met medaillons en plantenslingers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 2134, 1930 # 37906.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise