Burgerhuis met magazijn

Beschrijving

In 1902 ontwerpt architect Jos. Hertogs voor Bernard Coppens een woonhuis in de Volkstraat met een bijhorend magazijn in de Graaf van Egmontstraat. Het betreft een statig, rijk gedecoreerd burgerhuis in beaux-artsstijl, met op het achteraan aansluitende perceel een ruim pakhuis van vier traveeën met zaagtanddaken, waarvan de rode bakstenen gevel uitgeeft in de Graaf van Egmontstraat. Aannemer Jean Bolsée voerde de werken uit, in samenwerking met timmerman en schrijnwerker J.-B. Luyckx.

Burgerhuis van twee brede traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met twee dakvensters met gebogen fronton. De lijstgevel is onregelmatig, gevarieerd opgebouwd, overeenkomstig de vrij fantasierijke bouwstijl die Hertogs in zijn oeuvre hanteert. De woning heeft een geel bakstenen parement met een witte natuurstenen sokkel voor de eerste bouwlaag en gebruik van hardsteen voor plint, vensteromlijstingen en ornamenten. Lage begane grond met in de linker travee een brede rechthoekige poortopening met fraai, bewaard ijzerwerk, oorspronkelijk uitgevend op de doorgang naar het achterliggende magazijn, maar nu ook als toegang tot het woonhuis gebruikt. In de rechter travee zaten eerst een smalle rechthoekige voordeur naar het woonhuis en twee smalle segmentbogige vensteropeningen, allemaal voorzien van gelijkaardige traliewerk als in de poort; nu vervangen door drie vensteropeningen met houten schrijnwerk. Tweede bouwlaag uitgewerkt als bel-etage, met links een breed venster tussen hardstenen Ionische zuilen, waarop een groot fronton rust, en rechts drie gekoppelde rondboogvensters. Op de de derde bouwlaag links een rechthoekig venster en rechts een rondbogig deurvenster met balkon met tweezijdige balustrade; beide vensters in hardstenen omlijsting. Onder de houten kroonlijst, hardstenen medaillons en plantenslingers. Origineel schrijnwerk is op de verdiepingen bewaard.

Het achteraan aansluitende magazijn valt op tussen de hogere, doorgaans drie bouwlagen tellende bebouwing in de Graaf van Egmontstraat. Het gebouw telt vier traveeën onder lange, smalle zaagtanddaken. De rode bakstenen gevel was oorspronkelijk volledig blind, zonder venster- of deuropeningen: het magazijn was enkel toegankelijk via de poort in de woning in de Volkstraat. Naderhand werden venster- en deuropeningen aangebracht. De oorspronkelijke gevel had per travee een tuitgevel met boogveld, in het interbellum echter verbouwd tot een lijstgevel. Brede bepleisterde kroon- en kordonlijst. Rechthoekige brede vensters onder ijzeren I-balk met rosetten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1017.