Neoclassicistische meergezinswoning

Beschrijving

Deze statige neoclassicistische meergezinswoning werd gebouwd rond 1906 voor rekening van en naar ontwerp van bouwmeester Guillaume Tijs, die ook in de Volkstraat woonde, op nummer 51.

Het betreft een pand van drie traveeën en vijf bouwlagen onder leien mansardedak met drie oeils-de-boeuf. De lijstgevel is afgelijnd door een gebogen houten kroonlijst waaronder een fries met plantenslingers. De lage benedenverdieping is uitgewerkt als sokkel, met een zwaar hardstenen parement met imitatiebossage, rechts een dubbele deur en links een breed drieledig venster met tussenzuiltjes. De bovengevel heeft een parement van witte baksteen met gebruik van hardsteen voor kordons, borstweringen, balkon en decoratieve elementen. De bovenverdieping is geaccentueerd door de hardstenen zuiltjes tussen de vensteropeningen en door de zijpilasters die door een hardstenen topornament zijn bekroond. De gevel is licht anders uitgevoerd dan de tekening op het plan, met een andere uitwerking van de bovenverdieping en van het schrijnwerk. Het bewaarde schrijnwerk van de vensters is getypeerd door een originele roedeverdeling van de bovenlichten; beglaasde dubbele deur met decoratief traliewerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 558.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise