erfgoedobject

Eclectische meergezinswoningen

bouwkundig element
ID
209171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209171

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek van de Volk- met de Scheldestraat, op het perceel naast het imposante liberale volkshuis "Help U Zelve", werd rond 1906 dit eclectische samenstel van twee meergezinswoningen met winkelgelijkvloers gebouwd. Het complex werd ontworpen door architect Jan Van Weert in opdracht van Jan Ebbeni.

De panden tellen vijf bouwlagen onder zadeldaken. Deze bouwhoogte sluit aan bij de hoge kroonlijsthoogte van het volkshuis. Het hoekpand bestaat uit twee traveeën in de Volkstraat, een afgeschuinde hoektravee en drie traveeën in de Scheldestraat; aansluitend in de Volkstraat, en met identiek dezelfde afwerking, een pand van drie traveeën. Beide panden hebben een geel bakstenen parement tussen een houten kroonlijst op fijne, houten modillons en een hardstenen plint. Rode bakstenen banden geven de sobere gevels een speelse, eclectische aanblik, net als de mozaïekpaneeltjes onder de kroonlijst. Regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met hardstenen lekdrempels, rollaag met natuurstenen hoekstenen. De begane grond was voorzien voor winkels. Het hoekpand kreeg in elke travee een iets breder etalagevenster in natuurstenen omlijsting en met fijne roedeverdeling in de bovenlichten, wat deels is bewaard. Het pand in de Volkstraat 38 kreeg een zeer fijn uitgewerkte, houten winkelpui, met art-nouveauschrijnwerk. In de jaren 1960 verdween deze bij een verbouwing.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1514, 18 # 50516.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische meergezinswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.