Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Het perceel op de hoek van de Kasteelplein- met de Vrijheidstraat is één van de eerst bebouwde kavels aan de westzijde van de Kasteelpleinstraat. De Kasteelpleinstraat vormt samen met de Kronenburgstraat de grens tussen de oude stad en de nieuwe verkaveling van het Zuid, die rond 1875 geopend werd. De kavels aan westzijde van de Kasteelpleinstraat behoorden tot de nieuwe gronden. Het hoekpand, bestaande uit drie winkelhuizen, werd gebouwd rond 1877 voor E. Rousseau naar ontwerp van architect Henri Aerts. De aannemer die het metselwerk uitvoerde, was J. Coveliers, de naam van de in het bouwdossier vermelde aannemer van het timmerwerk is moeilijk leesbaar.

Typerend voor het Zuid zijn de neoclassicistische hoekpanden met winkelgelijkvloers. Dit pand is een fraai voorbeeld van dit type gebouw. Het betreft een ensemble van drie gelijkaardig afgewerkte woningen van drie bouwlagen onder zadeldaken, met vijf traveeën in de Vrijheidstraat en vijf traveeën in de Kasteelpleinstraat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn volgens de toenmalige standaarden afgewerkt: houten kroonlijst, kordons, doorlopende onderdorpels, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijsting. De fraaie, neorenaissance winkelpuien die op de volledige begane grond aanwezig waren, zijn verdwenen. Symmetrische opbouw van beide gevels door bundeling van telkens twee venstertraveeën in verdiepte muurvelden rondom een iets meer uitgewerkte centrale travee. In de Vrijheidstraat een centrale deurtravee met balkon op eerste verdieping, in de Kasteelpleinstraat een breder uitgewerkte centrale travee met gekoppelde drielichten. Verzorgd ijzerwerk voor balkonleuningen en borstweringen bij elk bovenvenster. Het parement van de woning in Vrijheidstraat 2 is gewijzigd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 37.