Neoclassicistische herenhuizen

Beschrijving

Deze twee herenwoningen werden rond 1858 gebouwd in opdracht van Henri Verbrecht. Omdat de Kasteelpleinstraat samen met de Kronenburgstraat de oostgrens vormt van de oude stad met de verkaveling van het Zuid, bevat de huizenrij met de oneven nummers bebouwing die doorgaans ouders is dan de bebouwing op de kavels aan de westzijde van de straat, die pas in 1875 werden geopend.

Het is een ensemble van twee neoclassicistische herenwoning van drie bouwlagen onder zadeldak en respectievelijk drie (45-47) en vier (49) traveeën. De lijstgevels zijn bepleisterd en beschilderd en zijn opgebouwd en afgewerkt volgens de 19de-eeuwse neoclassicistische standaarden: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige vensteropeningen in omlijstingen, kordonlijst, balustrades op de eerste verdieping. In beide woningen werd de rechterpoorttravee geaccentueerd door een risaliet, door een entablement boven het deurvenster op de eerste verdieping en door de hoge rondbogige open poortdoorgang, die bij nummers 45-47 werd vervangen. Ook de begane grond van nummer 49 werd aangepast, met wijziging van de vensters naar deurvensters en vervlakking van het parement. Het pand op nummers 45-47 werd met een verdieping verhoogd.

In de linker travee van nummers 45-47 is een beeld aangebracht van Onze-Lieve-Vrouw Middelares met Jezus op de arm. Het beeld werd niet weergegeven op de geveltekening in het bouwdossier van 1858, maar is wellicht 19de-eeuws. Het beeld heeft dezelfde console als het beeld aan de overkant van de straat, op nummer 24.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1858 # 488.