Eenheidsbebouwing van vier woon- en winkelpanden

Beschrijving

Monumentaal ensemble van vier eclectische woon- en winkelpanden gebouwd rond 1883 op initiatief van J. Van Nuland. De combinatie van een handelsfunctie op de begane grond en appartementen op de verdiepingen is typische voor de Kasteelpleinstraat, dat net als de aansluitende Kronenburgstraat een drukke verbindingsweg vormt door het Zuid en daardoor een geschikte locatie vormt voor handelszaken.

Eenheidsbebouwing van vier meergezinswoningen met vier bouwlagen onder zadeldak en telkens één travee waarin rechthoekige of segmentbogige drielichten zijn gevat. De nadruk ligt op de iets hogere en iets meer versierde, identieke en als één geheel uitgewerkte centrale panden nummers 71-73, die geordonneerd zijn met gedecoreerde pilasters en beëindigd door een verhoogde kroonlijst op modillons. De twee flankerende panden op nummers 69 en 75 kregen eveneens een identieke, spiegelende geveluitwerking, met klassieke neoclassicistische elementen zoals kordons, centrale balkons, rechthoekige vensteropeningen, houten kroonlijst op klossen. Oorspronkelijk hadden alle panden op de begane grond een fraaie, houten winkelpui, met gevelbreed ijzeren balkon op de puilijst; enkel bij nummer 73 is de pui bewaard, evenwel zonder balkon. Op nummer 71 werd de winkelpui vervangen in 1932 naar ontwerp van Alfons Van Braekel. Deze pui, getypeerd door het gedeelde bovenlicht, is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 427, 1932 # 42739.