erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
20918
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20918

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Twee samen ontworpen enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak (leien + pannen), op de plint gesigneerd en gedateerd "Jean De Smet, bouwmeester - 1911 Gent". Parement van gele baksteen met decoratieve verwerking van hardsteen voor plint, druiplijsten en dorpels. Beide gevels zijn gemarkeerd door een breed linkerzijrisaliet, bij nummer 19 geaccentueerd door een gebogen stenen erker op de bel-etage en een hoger oplopend dakvenster met rondboograam onder een gebogen kroonlijst. Smalle deurtravee met steekboogvormige deur en verder steekboogvensters, op de begane grond onder een bekronende druiplijst; verdiepte borstweringen en aflijnende cordons. Een sgraffitopaneel met vrouwenhoofd in medaillon tussen bloemmotieven verrijkt de fries onder de kroonlijst op uitgelengde modillons (rechterpand).


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20918 (Geraadpleegd op 15-04-2021)