Eclectische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Aan de zuidkant van de Kronenburgstraat, op gronden van de verkaveling van het Zuid, is een monumentale eclectische eenheidsbebouwing gerealiseerd van meergezinswoningen met winkelhuizen op de begane grond.

Het centrale blok appartementen, bestaande uit de panden nummers 62-66 en gemarkeerd door een iets hogere kroonlijst, werd het eerst gebouwd, rond 1877. Het gebouw werd gerealiseerd in opdracht van een huisvestingsmaatschappij, de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l'Amélioration de Maisons d’Ouvriers. Victor Durlet, in de bouwaanvraag "architecte de la Société" genoemd, tekende het ontwerp. Twee jaar later breidt Durlet het pand in opdracht van de Société uit naar links, op nummer 68, met een zeer sterk gelijkend, maar iets lager pand. Door de gelijkaardige gevelopbouw en –afwerking, sluit dit pand naadloos aan bij het bestaande ensemble. Dit voorbeeld wordt in 1889 opgevolgd door architect Pelgrims in opdracht van de "Société Anonyme des maison ouvrières", die op het perceel rechts van het bestaande blok een aansluitend woon- en winkelpand van twee traveeën laat bouwen. Daarmee was het ensemble compleet.

Het gaat om een eenheidsbebouwing van twaalf traveeën en vijf bouwlagen onder platte bedaking met de typologie van een huurkazerne. Oorspronkelijk telden de gebouwen vier bouwlagen onder zadeldaken; het geheel werd echter met een verdieping verhoogd, daarbij de bestaande vormgeving naadloos volgend. Sober, maar zeer evenwichtig opgebouwd rood bakstenen parement, met gebruik van natuursteen voor de over alle panden doorlopende kordons en onderdorpels en voor de brede waterlijsten boven alle bovenvensters, die eveneens doorlopen en daardoor een sterk eenheidsmakend effect hebben. De lijstgevels zijn afgezoomd met een houten kroonlijst, die het centrale, oudste bouwblok accentueert door daar iets hoger uit te springen. De centrale travee is gemarkeerd door gekoppelde vensteropeningen met blinde bovenlichten. In deze travee bevindt zich de toegang tot een gang waarlangs zowel de achterhuizen als het trappenhuis naar de bovenliggende appartementen bereikbaar is. De begane grond is bij elk pand ingenomen door een winkel, bij de uiterste panden op de nummers 60 en 68 met gaaf bewaarde, fraaie houten winkelpui. Het centrale bouwblok van 62-66 bevat in totaal twintig wooneenheden, telkens twee aan de voor- en twee aan de achtergevel, met een centraal trappenhuis. Het appartement op nummer 68, bestaande uit een voor- en achterhuis met tussenliggende koer met gemeenschappelijke toiletten, heeft op elke verdieping één wooneenheid in de voorbouw, twee in de achterbouw. Nummer 60 kent dezelfde structuur met voor- en achterhuis.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 525 (62-66), 1879 # 799 (68), 1889 # 631 en 1889 # 760 (60).