erfgoedobject

Modernistisch appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
209183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209183

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit modernistische appartementsgebouw werd in 1946 ontworpen door architect J.F. Peeters in opdracht van weduwe Verbert-Sips. De architect signeerde in de puilijst rechts boven. Het pand valt op in de Zuidwijk, waar de meeste architectuur dateert van eind 19de of begin 20ste eeuw en de modernistische stijl zeer schaars vertegenwoordigd is. Het betrof een dossier voor het "heropbouwen van een geteisterd huis". Het oorspronkelijke plan handelt over een gebouw van zeven bouwlagen; het gebouw werd veel lager uitgevoerd.

Het is een pand van drie traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking. Er is een centrale inkomtravee; per bouwlaag is links en rechts een appartement. De begane grond is uitgewerkt als sokkel, met een volledige hardstenen bekleding, waarin ook de sokkel van een balkon op de eerste bouwlaag is verwerkt. Op de tweede bouwlaag, een rood bakstenen parement met natuurstenen muurvelden, de bovenste bouwlaag werd bekleed met leien. Accent op de smalle, centrale inkomtravee, met het balkon en de als gebogen fronton verhoogde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen; houten deur met sierlijk traliewerk en rondbogig, in het hardstenen parement uitgespaarde bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 21469.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch appartementsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.