erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
209186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis werd in 1880 ontworpen door Frans Constant Lixon-Van Zurk in opdracht van Bal. De twee naastgelegen magazijnen, gekenmerkt door hun getrapte dakvenster, hoorden bij het oorspronkelijke bouwproject dat een "huizing met magazyn" besloeg. De magazijnen (48-50) werden grondig verbouwd; de woning bleef met uitzondering van het schrijnwerk in de vensteropeningen, vrij gaaf bewaard.

Het betreft een burgerwoning die een goed voorbeeld is van de standaardbebouwing die het Zuid typeert: enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een neoclassicistische, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in aparte omlijstingen, accent op de centrale travee met balkon met balustrade en deurvenster bekroond door entablement.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 1386.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.