Neoclassicistisch woon- en winkelpand

Beschrijving

Dit neoclassicistische woon- en winkelpand werd samen met de rechts aansluitende panden op nummers 94 en 96 gebouwd als een ensemble van drie panden met identieke gevelafwerking. Het bouwdossier "tot het opbouwen van twee winkelpanden met een doorry en magazyn" werd ingediend door bouwmeester Willem Tys voor rekening van aannemer M. Peeters. Op het plan met de geveltekening staat tevens vermeld dat "ondergeteekende eigenaar bekent door deze de bouwingen uit te voeren volgens tegenwoordige teekening".

Nummer 98 is het enige gaaf bewaarde pand van het ensemble. De nummers 94 (met twee traveeën) en 96 (identiek aan 98) zijn ontpleisterd en hebben een verbouwde begane grond. Het betreft een pand van drie traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak (oorspronkelijk zadeldak), met winkelgelijkvloers en appertementen op de verdiepingen. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels heeft de standaard neoklassieke afwerking: hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, kordonlijsten, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen pilasters tussen de vensteropeningen. Op de begane grond is een fraaie, originele houten winkelpui bewaard. Onder een geprofileerde houten puilijst zijn links een breed etalageraam met gedeelde bovenlichtenen een winkeldeur bewaard, met recht ervan de deur naar de gang met trap naar de bovenliggende verdiepingen. Dit type pand, met winkelgelijkvloers en appartementen op de drie verdiepingen, was de oorspronkelijke basisbebouwing van de Scheldestraat. Er zijn echter maar weinig gaaf bewaarde voorbeelden bewaard, waar ook de winkelpui nog aanwezig is.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1264.