Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van heden vijf traveeën en drie bouwlagen onder gedeeltelijk zadel- en schilddak (nok evenwijdig aan en loodrecht op de straat). Oudere kern volgens archiefstukken een eerste maal verbouwd in 1831 (met twee bouwlagen en centraal fronton), in 1841 verhoogd met één bouwlaag zodat het zijn huidige vorm kreeg. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met lijstgevel en enkelhuisopstand, gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën, verrijkt met imitatiebanden. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, beluikte benedenvensters en doorlopend cordon op de bovenste verdieping. Brede vleugeldeur in rechtertravee.

Bepleisterde achtergevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder gedeeltelijk schilddak (pannen). Rechthoekige vensters met ijzeren leuningen op de tweede bouwlaag. Uitbouw van twee traveeën op de begane grond. Fraaie vleugeldeur met gezandstraald glas in medaillons.

Interieur: neoclassicistische hal, empiresalon met marmeren schouwen en mooie deurstukken.

Binnentuin met links koetshuis: vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Travee-indeling met vlakke lisenen waartussen brede, aanvankelijk rondboogpoorten en bovenvensters gevat zijn. Rechts, verankerd geschilderd bakstenen huisje met twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1831/4813, 1841/4819.