erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
209198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209198

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige woning van de heer Yager, oprichter van de viskwekerij (zie Dwersbos), kadastraal geregistreerd in 1921/22. Grote omringende tuin met een opvallend bijgebouwtje. Het is al het ware een mini-villa, een gemetste constructie van anderhalve bouwlaag onder overkragend leien zadeldak, bepleisterd met schijnvoegen.

Villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend leien zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel met torenvormig middenrisaliet onder spits tentdak, bepleisterde sterk verhoogde begane grond en decoratief gebruik van bepleistering voor hoekkettingen, muurbanden en omlijstingen. Overluifelde benedenverdieping die het gevelbrede terras van de bel-etage draagt. Rechthoekige vensters gevat in een beschilderde omlijsting van imitatienegblokken, deurvenster gevat in steekboogvormige nis. Houten kroonlijst op modillons, afgeboord met een windbord.

Zuidelijke gevel aan de Hollebeekstraat met uitspringende houten erker die rust op arduinen consoles (eerste verdieping).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie B, 1921-22/49.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.