Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Aanvankelijk groot herenhuis, heden met empirevoorgevel van 1822, aangepast in 1845. Acht traveeën en heden drie bouwlagen onder gedeeltelijk plat en zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (achtergevel) met mogelijk oudere gewelfde kelder. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op een plint van beschilderde zandsteenblokken. Bredere linkertravee volgens bouwaanvraag van 1845 met vleugeldeur, bekroond met mooi ijzeren balkon op zware voluutconsoles; imitatiebanden op de bovenverdieping. Geaccentueerde bel-etage met rondboogvensters met booglijst op imposten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige vensters met lekdrempels op de begane grond en verhoogde vensters op de bovenste verdieping, die aanvankelijk slechts tot aan de cordonband reikte. Vlakke gevelafwerking.

Gecementeerde achtergevel, eveneens verhoogd tot drie bouwlagen. Rechthoekige vensters en gedeeltelijk behouden centrale travee in rococostijl: begane grond met spiegelboogdeur met geprofileerd beloop, rocaillesluitsteen en vulling in de zwikken. Bekronende druiplijst en rondboogvormig bovenvenster onder gebogen druiplijst met zware rocaillesluitsteen in zeer verweerde toestand.

Rechts, ervoor gebouwde overdekte speelplaats; links recente aanbouwen voor de technische school die hier en in nummer 23 gevestigd is.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1822/4809, 1845/7249.