erfgoedobject

Parochiale jongens- en meisjesschool

bouwkundig element
ID: 209206   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209206

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze katholieke lagere school strekt zich uit over twee bij elkaar aansluitende percelen in de Kronenburg- en in de Scheldestraat. In beide straten is een identiek schoolgebouw voorzien, tussenin bevindt zich de ommuurde speelplaats. De gebouwen in de Kronenburgstraat werden rond 1896 opgericht als meisjesschool, een jaar later werd de jongensschool in de Scheldestraat geopend. De school werd gebouwd in opdracht van Fréderic Belpaire en weduwe Alphonse Belpaire, die de gronden kochten van de Stad. Deze weduwe was de dochter van de Antwerpse provinciegouverneur Théodore Teichmann. Ook haar dochter, Marie Elisabeth Belpaire, zou later een school stichten, de Sint-Lutgardisschool. De bouwaanvraag die voor de bouw van "twee scholen tegenover elkander" werd ingediend in 1896, werd ondertekend door J. Duvivier.

Bakstenen schoolgebouwen van zeven traveeën en twee bouwlagen onder platte daken. De sobere, rode bakstenen lijstgevels op hardstenen plinten werden ondertussen wit geschilderd. Dubbelhuisopbouw, met accent op het centrale deurrisaliet. Per travee zijn de vensteropeningen in een rondboognis gevat. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met natuurstenen waterlijst met sluitsteen, op de verdiepingen met blind boogveld. De gevel in de Kronenburgstraat draagt boven de deur het opschrift "Parochiale meisjesschool Ste Walburgis".

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1048.
  • DE MULDER R. e.a. 1999: 100 jaar St.-Walburgis, 55-61.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiale jongens- en meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209206 (Geraadpleegd op 30-10-2020)