erfgoedobject

De Villa

bouwkundig element
ID
209209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden geïsoleerd gelegen cottage-getinte villa, nu jeugdhuis "De Villa", nabij een ruime sociale woonwijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw met voorzieningen zoals speelterreinen, parkeergarages,…. De villa is gebouwd op de plaats waar eerst een ander gebouw stond (afbraak kadastraal geregistreerd in 1908). In 1929 wordt de huidige villa ingetekend, met als bouwheer de "My. Naaml. Papiermolen Delcroix Nivelles". Waarschijnlijk gaat het hier om de directeurswoning van de vlak ten noorden gelegen papiermolen, die zich aan weerszijden van de Woluwe uitstrekte. Van dit uitgebreide industrieel complex is nauwelijks een spoor bewaard. Momenteel worden de terreinen gebruikt als gemeentelijke opslagplaats. Vlak ten noordwesten, op de terreinen van de gemeente en vlak naast de Woluwe, is een muurrestant van de fabriek zichtbaar.

De vrijstaande villa op vierkante plattegrond met uitgebouwde portalen aan de voor- en rechterzijgevel telt twee bouwlagen onder een geknikt mansardedak met mechanische pannen, vier dakkapellen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, beraapt en beschilderd, op gecementeerde plint. Onregelmatige travee-indeling met gevarieerde muuropeningen in beschilderde bakstenen omlijstingen. Omlopend geprofileerd cordon.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1928/1, 1929/5.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.