Herenhuis met opslagplaats Van Hove-Van Heurck

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven traveeën en heden drie bouwlagen (oorspronkelijk slechts twee) onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw en verbouwde lijstgevel van 1827. Heden gecementeerde voorgevel op arduinen plint. Documenten van voor het cementeren (1961) tonen vensters met kwartholle dagkanten en sporen van zandstenen hoekblokken, muurankers en een geprofileerd cordon onder de kroonlijst. Heden rechthoekige, vlak omlijste vensters met doorgetrokken arduinen deuromlijsting uit de 18de eeuw: korfboogpoort ingeschreven in geblokte omlijsting met oren en flankerende voluten onderaan. De uitgesneden bovenhoeken zijn opgevuld met zware voluutconsoles die een houten erker en fraaie gesmeed ijzeren leuning ondersteunen (vroeg 20ste-eeuws).

In achterbouw bevindt zich een met monumentale allure opgebouwd pakhuis van Van Hove-Van Heurck (1912). Brede geelbakstenen gevel verfraaid met donkere banden met gecementeerde plint en versierde fries met guirlandes onder de kroonlijst. Enorme rechthoekige poorten.

Zeer functioneel interieur: achter elke poort bevindt zich een interne hijskoker, welke de drie interne bouwlagen en de zolderverdieping bedient. Tussenvloeren uitgevoerd in vlakke ter plaatse gestorte betonvloeren, rustend op in de breedterichting aangebrachte I-balken, waarvan het lijf, tussen de flenzen, met beton omgeven is en de bovenflens in de vloerplaat ingewerkt werd; hierop gewapende betonbalken; het geheel wordt door gietijzeren kolommen ondersteund.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1827/4811.