Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Opvallend hoog en smal gebouw met een eclectische, art-nouveaugetinte gevel. Het pand werd in 1912 ontworpen door Jules Dries voor de Verzekeringsmaatschappij L'Econôme. Op de geveltekening in de bouwaanvraag zien we de naam van het bedrijf bovenaan de gevel in het boogveld onder de kroonlijst. Wellicht waren de kantoren van het bedrijf hier gevestigd. Afgaande op de indeling van het gebouw, lijkt het erop dat de verdiepingen als appartementen werden verhuurd.

Het pand bestaat uit één travee en vier bouwlagen onder zadeldak, met souterrain. Art-nouveaugetinte, expressieve lijstgevel afgewerkt met houten, gebogen kroonlijst op klossen en hardstenen plint. Het parement is bekleed met witte geglazuurde baksteen waarin witte natuursteen is verwerkt voor de kordons en voor de omlijsting van het bovenvenster, van de voordeur en van de monumentale erker op eerste en tweede verdieping. Elementen uit de art nouveau zijn behalve dit materiaalgebruik ook het decoratieve ijzerwerk voor balkons en de mozaïekpaneeltjes in de erker. Afwisseling in de muuropeningen, waarin boven het fijne houten schrijnwerk is bewaard. Het gelijkvloers is gewijzigd voor inbreng van een garage.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 1103.