Pakhuis voor vis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis voor vis

Beschrijving

Dit neoclassicistische pand werd rond 1893 opgetrokken als huis met vismagazijn, bureaus en paardenstal in opdracht van vishandelaar G. Peetermans naar ontwerp van A. Voormeulen. Het metalen bord met opschrift "G. PEETERMANS FAKTOOR IN VISCH" is nog steeds op de gevel aanwezig. De aanwezigheid van een visbedrijf op deze plaats is logisch, gezien de aanwezigheid van de vismijn in de straat. Het pand telt drie bouwlagen en zes ongelijke traveeën onder een zadeldak. De neoclassicistische lijstgevel heeft een rood bakstenen parement op hardstenen plint, met fraaie houten kroonlijst op klossen waartussen velden met siermetselwerk. De segmentbogige muuropeningen zijn met een gepleisterde, geprofileerde omlijsting geaccentueerd. Anders dan op de ontwerptekening, in het rechter pand een rechthoekige poortopening onder ijzeren I-balk met rozetten; wellicht een aanpassing. Deels bewaard schrijnwerk; eenvoudige ijzeren borstweringen op de bovenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1371.