erfgoedobject

Eclectische panden met handelsgelijkvloers

bouwkundig element
ID
209236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209236

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van de bewaarde eind-19de- of begin-20ste-eeuwse panden op de Sint-Michielskaai is dit appartementsgebouw met handelsgelijkvloers het opvallendste gebouw.

Het pand werd opgetrokken in het eerste decennium van de 20ste eeuw en heeft architecturale kenmerken die typisch zijn voor deze periode: het gele bakstenen parement met gebruik van hardsteen en zwarte en witte baksteen voor accenten, de segmentbogige muuropeningen op de verdiepingen, de kroonlijst op verlengde modillons, en ten slotte de zeer fraai uitgewerkte toegangsdeur in de centrale travee met de fijne roedeverdeling in het bovenlicht, het verfijnde hekwerk in de beglaasde delen van de deur en de door de art nouveau beïnvloede ornamentiek in de zeer verzorgde hardstenen omlijsting.

Het appartementsgebouw telt vijf traveeën en vier bouwlagen, met een recent toegevoegde bovenverdieping die boven de kroonlijst uit steekt. Het pand is symmetrisch ontworpen rond de centrale deurtravee, die risaliterend is uitgewerkt en met een verhoogd dakvenster is bekroond. Mooie detaillering in de hardstenen ornamenten in de gevel. Houten kroonlijst op slanke modillons, waaronder een fries op hardstenen lijst, met boogfries en steigergaten.

De begane grond is verbouwd, met nieuwe winkelruimtes.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische panden met handelsgelijkvloers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209236 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.