Neoclassicistische meergezinswoning

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning met handelsgelijkvloers werd rond 1895 gebouwd in opdracht van L. Van Acker naar een ontwerp van aannemer F. Tys-Van Linden. Een paar jaar later laat Van Acker een identiek pand bouwen een paar percelen verder; dan met een geveltekening die werd gesigneerd door bouwkundige Florent Verbraeken.

Het is één van de weinige authentieke eind-19de-eeuwse panden die nog bewaard zijn aan de Sint-Michielskaai. Het gebouw is typerend voor de bebouwing aan de Scheldekaaien, waar eind 19de eeuw een volledige rij nieuwbouw werd gerealiseerd in functie van de nieuw aangelegde, rechtgetrokken Scheldekaaien. Er werden vooral werk- en opslagplaatsen gebouwd, maar meergezinswoningen met een café op de begane grond speelden eveneens in op de drukke activiteit in de haven.

Het pand telt drie traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak, waarvan de bovenverdieping in het interbellum werd toegevoegd. De gevel is bepleisterd en witgeschilderd, met een houten kroonlijst op klossen, een hardstenen plint, en een houten cafépui op de begane grond. Klassieke, regelmatige gevelopbouw met rechthoekige muuropeningen, doorlopende onderdorpels, centraal vensterrisaliet geaccentueerd door een balkon, imitatievoegen en versierde sluitstukken boven de vensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 467, 1898 # 549.