Neorenaissance burgerhuis

Beschrijving

Deze woning werd rond 1882 ontworpen door Charles Dens als deel van een monumentaal eclectisch ensemble van vier woningen voor rekening van G. Dielis. Enkel de meest linkse woning, in neo-Vlaamserenaissance-stijl bleef over. De twee rechtse huizen (nummers 5-7) waren van een gelijkaardige omvang en stijl. De woning op nummer 3 was een indrukwekkend, groot handelspand in eclectische stijl, met appartementen op de verdiepingen, vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak tellend. Deze drie panden werden door een nieuwbouwflat vervangen.

Het overgebleven pand telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is doorbroken door een in- en uitzwenkende geveltop die de centrale travee bekroont. De begane grond, oorspronkelijk met winkelpui, werd gewijzigd. De bovengevel heeft een rood bakstenen parement met natuurstenen speklagen, pilasters, omlijstingen en ornamentiek, typisch voor de neo-Vlaamse renaissance. De vensteropeningen zijn segmentbogig; het brede centrale vensterrisaliet is geaccentueerd door pilaster en door een gekoppeld bovenlicht. Nieuw schrijnwerk.