Hoekensemble in neo-Vlaamse renaissance

Beschrijving

Op de hoek van de Waalsekaai met de Wapenstraat staat een opvallend neo-Vlaamserenaissance-ensemble, gebouwd rond 1881 in opdracht van C. G. Dielis naar ontwerp van architect Charles Dens. De gebouwengroep, bestaande uit drie panden met horecagelijkvloers, is kenmerkend voor de bebouwing rond de Zuiderdokken. Zowel op de Vlaamse- als de Waalsekaai hebben veelkleurige bakstenen gevels in eclectische of neo-Vlaamserenaissance-stijl de overhand. De panden zijn allemaal gericht op de aanwezigheid van de havenactiviteiten in de dokken en de Scheldekaaien, met enerzijds handelspanden, werkhuizen en stapelplaatsen en anderzijds talrijke meergezinswoningen met een café op de begane grond. Dit ensemble is een voorbeeld van deze laatste groep.

Het bestaat uit drie huizen van drie bouwlagen onder zadeldaken. Het hoekpand telt één brede travee op de Waalsekaai, een afgeschuinde hoektravee en twee brede traveeën in de Wapenstraat. Dit pand wordt geflankeerd door twee gelijkaardige huizen van drie traveeën. De lijstgevels hebben een rood bakstenen parement met speklagen, houten kroonlijsten op klossen en een hardstenen plint. De vensteropeningen zijn rechthoekig, met natuurstenen kozijnen. Opvallende elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zijn de fijn uitgewerkte, drie geledingen hoge hoektoren met leien torenspits, de erker op de eerste verdieping van het huis op de Waalsekaai, de centrale geveltoppen met frontons, pinakels en vleugelstukken, de kleine houten dakkapellen, de smeedijzeren muurankers, de natuurstenen omlijstingen van de rondbogige deuropeningen. Op de gelijkvloerse verdiepingen horecagelegenheden, in het hoekpand met rondboogdeur in hoektravee en brede drielichten in de gevels, in de twee flankerende panden met brede centrale puien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 257.